Wykonanie
Utopenec t o popularna czeska zakąska,
kiełbasy w marynacie, często podawana w czeskich pubach do
piwa. Podstawowym składnikiem oryginalnego przepisu są czeskie
kiełbasy z kawałkami
słoniny (špekáčky) - w warunkach
polskich można je zastąpić wysokogatunkowym
serdelkiem. Nie przekonuje mnie jakoś wersja z
parówkami ;)Tak czy siak, utopenec to jedno z najpopularniejszych dań w Czechach, a plotka, jakoby przepisy sanitarne UE zakazały Czechom podawania tej zakąski w pubach wywołała niemałe oburzenie naszych południowych sąsiadów dekadę temu. Utopenec jednak ma się dobrze, występuje w dziesiątkach odmian, poniżej jedna z klasyczniejszych wersji przepisu.Dziś wersja na bardzo ostro, z
papryką chilli i
sosem worcester.Składniki:5 serdelków5 cienkich plasterków
korniszonaczerwona cebula cebuli pokrojonej w piórka3 kulki
ziela angielskiego6
pieprzu czerwonegołyżeczka
płatków chili6 suszonych papryczek
piri-
piriłyżka
sosu Worcesterocet i
woda w proporcji 1:3 (na 3 szklanki
wody 1 szklanka
octu)Mieszankę
octu i
wody doprowadzić do wrzenia. Dodać
cebulę i
przyprawy i pogotować 5 minut. Ostudzić. Każdy serdelek nakroić na środku wzdłuż i delikatnie włożyć plaster
korniszona.Ułożyć w słoju razem z miękką
cebulą i zalać zalewą z
przyprawami. Całość odłożyć w chłodne miejsce na 6 godzin, po tym czasie do lodówki. Tak przygotowane
kiełbaski najlepsze będą po 2 tygodniach.Podawać z
chlebem i czeskim
piwem ;)