ßßß Cookit - przepis na Pieczarki – obieracie czy myjecie?

Pieczarki – obieracie czy myjecie?

nazwa

Wykonanie

Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem.
Obieracie czy myjecie grzyby? Pieczarki można łatwo obrać ze skórki jeśli nie są zbyt mocno zabrudzone. Mocno zabrudzone grzyby należy opłukać na sicie i osuszyć przed ich przyrządzaniem. Pieczarki zazwyczaj obieram jeśli są brudne ( kapelusze i stopki). Zdarza mi się jednak, że oczyszczam grzyby silikonowym pędzelkiem. Drobne grzyby rzadko kiedy obieram, więc oczyszczanie za pomocą pędzelka lub płukanie pod bierzącą wodą wydaje mi się jak najbardziej na miejscu.
Nadziewane kapelusze
Jajka faszerowane grzybami
Pieczarka faszerowana
Sos pieczarkowy
Polecane przepisy
Zapiekane daktyle z serem chèvre
Pyszny paprykarz z makrelą
Awokado nadziewane krewetkami
Pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem
Grillowany bakłażan z jogurtowym sosem
Źródło:http://codojedzenia.pl/pieczarki-obieracie-czy-myjecie