Wykonanie
Już niedługo sezon na grillowanie, a mi po głowie chodzi grill gazowy. Uwielbiam grillowanie! Noszę się z zamiarem kupienia nowego grilla już od kilku lat i nawet myślałam o gazowym. Więc jak działa grill gazowy? Czy gaz jest bezpieczny? Odpowiedzi na pytania znajdziecie w poniższym artykule.
Jaki gaz do grilla gazowegoSezon na grillowanie lub obiegowo sezon na grilla powolnymi krokami zbliża się do naszych ogrodów, i już kusi pierwszym włączeniem i zaserwowaniem grillowanych potraw na tarasie. Gdy rozważamy tylko grillowanie na gazie i stoimy przed dylematem zakupu grilla gazowego, pojawiają się pytania, czy jest on bezpieczny i jakim gazem jest zasilany? Każda gazowa, domowa kuchenka jest zasilana gazem ziemnym, więc też i grill gazowy może być na stałe podpięty do tej samej instalacji gazowej. Jest to rozwiązanie rzadkie, ale stosowane w przypadku kiedy grill gazowy ma stałe, określone miejsce na tarasie. W instalacje
wpina się dodatkowo zawór odcinający, dający możliwość wymontowania grilla i postawienia go tymczasowo na przykład w ogrodzie, gdzie można grillować blisko strefy imprez i biesiad ogrodowych.Najczęściej jednak do grilla gazowego dopinamy butlę gazową 11 kg z mieszaniną propan-butan, którą można w momencie zużycia wymienić w punktach serwisowych lub najzwyczajniej na stacji benzynowej. Od razu rodzi się uzasadnione pytanie: jaka butla do grilla gazowego? Najczęściej instaluje się butlę stalową o pojemności 27 litrów, z napełnieniem 11-sto kilowym, która może służyć przez 12-ście godzin grillowania, mając na uwadze, że przeciętny grill gazowy zużywa około 800-900 gramów gazu na godzinę. Oznacza to nie mniej i nie więcej, że nawet jedna butla gazowa wystarczy na cały sezon grillowania. Grille sprzedawane na rynku posiadają już wmontowany, dostosowany do parametrów obowiązującego ciśnienia gazu reduktor. W przypadku gdy dany grill nie posiada reduktora można go zamontować dosyć łatwo, a koszt reduktora jest
rzędu 20 złotych, natomiast zestaw przyłączeniowy kosztuje nieznacznie więcej. Butla do grilla gazowego stawiana jest w budowanych szafkach grilla jako kompaktu, które znakomicie spełniają funkcje maskującą.
Topowe
marki grillowe jak Broil King mają w swoim wyposażeniu przystosowane rozmiarem szafki na butle11-kilogramowe. Nie wszystkie jednak
marki grilli albo ich modele spełniają taki wymóg , gdyż projektowane są zwykle na wymogi obowiązujące w innych krajach, gdzie z kolei rozpowszechnione są butle 5-cio kilowe i dużo mniejsze. Ale i z tym problemem poradziły sobie niektóre topowe
marki grilli, jak na przykład
marka Weber, która do wszystkich modeli Spirit zainstalowała perforowaną, wpisującą się znakomitym designem do kompaktu, osłoną na butle 11-sto kilogramowe.Mankamentem stalowych butli gazowych, najbardziej rozpowszechnionych, jest ich masa blisko11 kg-mów (niektóre źródła podają 10,2 kg) . Problem ten poniekąd rozwiązuje konkurencyjna firma Amerigas przez wprowadzenie na rynek butli Nano o ciężarze 6,6 kg (a wiec przeszło 40% lżejszych od tych standardowych), które na stacjach serwisowych lub na stacjach benzynowych mają także rozwiniętą
sieć wymiany.W aspekcie odpowiedzi na pytania jaka butla do grilla gazowego i jaki gaz do grilla gazowego można wspomnieć o butlach gazowych 10 kg z wypełnieniem propanu. Propan jest niestety nieznacznie droższy od mieszanki propan -butan, ale ma swoją specyfikę własności, tam gdzie mieszanka propan-butan się nie sprawdza. W miejscach gdzie grillowanie jest masowe w restauracjach, imprezach grillowych, biesiadach i odbywa się na dużych grillach o dużej mocy grzewczej, a wiec pobór gazu jest ciągły i znaczny, najlepiej sprawdza się butla z propanem, gdyż zastosowanie butli z mieszanką skutkuje szronieniem i złą wydajnością zużycia. Ponadto, gdy grillowanie odbywa w okresie jesienno-zimowym, lub zimowo-wiosennym kiedy temperatura jest poniżej
zera zalecana jest butla z propanem, nawet przy niskich poborach gazu. Wynika to z właściwości samego propanu, który posiada zdolność do odparowania w niskich temperaturach. Stosowanie butli propan –butan w niskiej temperaturze, skutkuje niewspółmierną wydajnością i większym kosztem , bowiem w takiej sytuacji propan się zużywa a butan niezużyty pozostaje w butli.Autorem artykułu jest sklep online z grillami 4 prestigePolecane przepisy
Łosoś z grilla z guacamoleSzaszłyki z
karkówki,
boczku i
cebuliPrzepis miesiąca – dania z grilla i konkurs z nagrodąGrillowana
karkówka z glazurąBBQ sos