Wykonanie
Święta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny. Zacznę od tradycyjnego
schabu ze
śliwką. Jest to kawałem chudego
mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na zimno. W tym drugim wydaniu może być w dwóch wersjach : w galarecie lub bez.W zależności co kto lubi, u mnie jest w galarecie.
Schab pod galaretą jest delikatniejszy i bardziej soczysty.Oczywiście jest to moje zdanie.

Składniki- 2 kg
schabu- 400g
śliwek suszonych- 1 łyżka
soli- 2 łyżki
pieprzu- 2 łyżki
majeranku- 8 ząbków
czosnku- 5 łyżek
żelatyny- 2 litr
bulionu opcjonalnie rosołu- rękaw do pieczeniaDo dekoracji-
pomidorki koktajlowe- liść
sałaty karbowanej , może być inna- kilka plasterków
szynkiWykonanie-
Czosnek rozdrobnić, dodać
sól,
pieprz,
majeranek , wymieszać.- Umyć i osuszyć
schab, w środek wbić długi nóż, tak aby przeszedł do drugiego kończ
schabu.- Powstały otwór wypełnić
śliwkami- Wypełniony
schab natrzeć
przyprawami. Odstawi ć do lodówki na 3-4 godziny-
Schab włożyć do rękawa, piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.- Rozpuścić
żelatynę w rosole.- Ostudzony
schab pokroić w plastry.- Na głęboki półmisek wylać trochę galarety , poczekać aż zastygnie.- Ułożyć plastry , udekorować. Zalać gęstniejącą galaretą.SMACZNEGO