ßßß
Składniki- 2 kg schabu- 400g śliwek suszonych- 1 łyżka soli- 2 łyżki pieprzu- 2 łyżki majeranku- 8 ząbków czosnku- 5 łyżek żelatyny- 2 litr bulionu opcjonalnie rosołu- rękaw do pieczeniaDo dekoracji- pomidorki koktajlowe- liść sałaty karbowanej , może być inna- kilka plasterków szynkiWykonanie- Czosnek rozdrobnić, dodać sól, pieprz, majeranek , wymieszać.- Umyć i osuszyć schab, w środek wbić długi nóż, tak aby przeszedł do drugiego kończ schabu.- Powstały otwór wypełnić śliwkami- Wypełniony schab natrzeć przyprawami. Odstawi ć do lodówki na 3-4 godziny-Schab włożyć do rękawa, piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.- Rozpuścić żelatynę w rosole.- Ostudzony schab pokroić w plastry.- Na głęboki półmisek wylać trochę galarety , poczekać aż zastygnie.- Ułożyć plastry , udekorować. Zalać gęstniejącą galaretą.SMACZNEGO