Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zupa krem z warzywKlopsiki w
białym sosie »Jak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę, nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna
chałka wyszła, a właściwie dwie.Składniki:
mąka pszenna Kłos Pol 500 g
mleko ciepłe 250 ml
ksylitol(
cukier brzozowy lub zwykły
cukier) 50 g Kłos-Pol45 g
drożdży świeżych
masło miękkie 75 gszczypta
solijajko 1 sztDodatkowo:
żurawina suszona 100 g
jajko do posmarowania
chałekKrok 1Do miseczki wkładamy pokruszone
drożdże, wsypujemy
cukier i szczyptę
soli. Wlewamy ciepłe
mleko i wbijamy
jajko , mieszamy do rozpuszczenia
drożdży i
cukru.Krok 2Do misy wsypujemy przesianą
mąkę i wlewamy składniki mokre,dodajemy rozpuszczone i ostudzone
masło oraz
żurawinę . Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut.Krok 3Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny.Krok 4Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 6 części i robimy wałeczki. Wyjdą nam dwie
chałki . Robimy " warkocze" końcówki zawijamy pod spód. Przekładamy
chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach wyrośnięte
chałki smarujemy rozbełtanym
jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepła
chałkę pokroiłam i posmarowałam
dżemem . Pyszna po prostu wyszła.Piekły ze mną :BożenkaAngelikaAsiulaDorotka





poniedziałek, 11 kwietnia 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter