Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Podpłomyki według JoannyRóżyczki
drożdżowe z
jabłkami »Czas na domowe
pieczywo,pyszny chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym.
Słonecznik jest idealnym dodatkiem :)Jeden większy bochenek:450 ml
wody ciepłej450 g
mąki razowej żytniej Młynomag220 g
mąki luksusowej Młynomag
słonecznik 1.1/2 szklanki łuskany,uprażony wcześniej40 g świeżych
drożdżyłyżka
soli (płaska wystarczy)1 łyżeczka
cukruWykonanie:Przesiewam obydwie
mąki i wsypuje do misy, dodaje
sól .
Drożdże rozrabiam w szklance ciepłej
wody z
cukrem i wlewam do
mąki.
Słonecznik prażę na suchej patelni i ostygnięty dodaje do
mąki. Wyrabiam ciasto koło 10 minut. Zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia ( wyrastało 2 godziny, miałam troszkę chłodno w domu). Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze raz je wyrobiłam. Formę żaroodporną obsypałam
mąką i przełożyłam ciasto
chlebowe, nacięłam je na krzyż. Zostawiłam do wyrośnięcia, jak już lekko przerosło naczynie wtedy wysmarowałam górę
wodą. Piekłam 45 minut w 200 stopniach.
czwartek, 25 lutego 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter