Wykonanie
Kolejny przepis wyszperany na jednej z grup kulinarnych.
Chleb tak pyszny, że w ogóle szkoda gadać! Piec trzeba! :)


Składniki:1/2 kg
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
octu (u mnie
jabłkowy)25 gramów świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
cukruDrożdże rozpuszczamy z odrobiną
wody i
cukrem
Nagrzewamy piecyk do 220 stopni wraz z naczyniem, żaroodpornym, w którym będziemy piec
chlebDrożdże przelewamy do
mąki, dodajemy
sól,
ocet i
wodę
Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy...

... i przekładamy do ciepłego naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut

Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy
mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchuPiec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii





Smacznego :)