Wykonanie
Przepis na ten
chleb dostałam już dawno temu od ciotki, siostry mojej mamy. Ona piecze go bardzo często, wychodzi smaczny, tak więc zmobilizowałam się i postanowiłam go upiec. Efekt? Świeży wypiek nie tylko w pierwszy dzień po upieczeniu. Dobrze się kroi, i jest syty :) Dodałam też
cebulę - pięknie pachnie. Polecam!

***Składniki na trzy blaszki keksówki 30 cm:- 1 kg
mąki pszennej typ 650- 0,5 kg
mąki tortowej typ 450- 0,5 kg
mąki żytniej- 1 duża łyżka
soli- 1 duża łyżka
cukru- 6 szklanek letniej
wody- 7,5 dag
drożdży- 2 łyżki
octu jabłkowego- opcjonalnie: przesmażona
cebulaWykonanie:Składniki suche wsypać do naczynia, i wymieszać. W jednej szklance letniej
wody rozpuścić
drożdże. Do pozostałej
wody dodać 2 łyżki
octu jabłkowego. Wlać ją do mąk i wymieszać, na koniec dodać rozpuszczone
drożdże. Ciasto wyrobić ręcznie.Ja dodatkowo na tłuszczu przesmażyłam 2
cebulki białe i już przestygnięte dodałam do masy.Ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć do omączonych keksówek, i pozostawić aż masa się ruszy.Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ( grzałka góra dół) a jak
chleb zacznie się rumienić zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Całkowity czas pieczenia to 60 minut.***

