ßßß Cookit - przepis na Chleb z mąk mieszanych.

Chleb z mąk mieszanych.

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten chleb dostałam już dawno temu od ciotki, siostry mojej mamy. Ona piecze go bardzo często, wychodzi smaczny, tak więc zmobilizowałam się i postanowiłam go upiec. Efekt? Świeży wypiek nie tylko w pierwszy dzień po upieczeniu. Dobrze się kroi, i jest syty :) Dodałam też cebulę - pięknie pachnie. Polecam!
***
Składniki na trzy blaszki keksówki 30 cm:
- 1 kg mąki pszennej typ 650
- 0,5 kg mąki tortowej typ 450
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1 duża łyżka soli
- 1 duża łyżka cukru
- 6 szklanek letniej wody
- 7,5 dag drożdży
- 2 łyżki octu jabłkowego
- opcjonalnie: przesmażona cebula
Wykonanie:
Składniki suche wsypać do naczynia, i wymieszać. W jednej szklance letniej wody rozpuścić drożdże. Do pozostałej wody dodać 2 łyżki octu jabłkowego. Wlać ją do mąk i wymieszać, na koniec dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrobić ręcznie.
Ja dodatkowo na tłuszczu przesmażyłam 2 cebulki białe i już przestygnięte dodałam do masy.
Ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć do omączonych keksówek, i pozostawić aż masa się ruszy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ( grzałka góra dół) a jak chleb zacznie się rumienić zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Całkowity czas pieczenia to 60 minut.
***
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/chleb-z-mak-mieszanych.html