ßßß
***Składniki na trzy blaszki keksówki 30 cm:- 1 kg mąki pszennej typ 650- 0,5 kg mąki tortowej typ 450- 0,5 kg mąki żytniej- 1 duża łyżka soli- 1 duża łyżka cukru- 6 szklanek letniej wody- 7,5 dag drożdży- 2 łyżki octu jabłkowego- opcjonalnie: przesmażona cebulaWykonanie:Składniki suche wsypać do naczynia, i wymieszać. W jednej szklance letniej wody rozpuścić drożdże. Do pozostałej wody dodać 2 łyżki octu jabłkowego. Wlać ją do mąk i wymieszać, na koniec dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrobić ręcznie.Ja dodatkowo na tłuszczu przesmażyłam 2 cebulki białe i już przestygnięte dodałam do masy.Ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć do omączonych keksówek, i pozostawić aż masa się ruszy.Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ( grzałka góra dół) a jak chleb zacznie się rumienić zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Całkowity czas pieczenia to 60 minut.***
