ßßß
Wianuszki wielkanocne to półsłodkie bułeczki drożdżowe zawinięte wokół jajek wielkanocnych. Pięknie będą się prezentować na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ozdobiłam je cukrową posypką nazwiązując w ten sposób do włoskiego chlebka wielkanocnego. Może wpiszą się w Waszą tradycję wielkanocną? :-)Uwaga: Jeśli chcecie podać świeżutkie wianuszki na wielkanocne śniadanie - późnym wieczorem wyrobione ciasto przykrywamy folią i chowamy na noc do lodówki. Wcześnie rano wyciągamy wyrośnięte ciasto z lodówki i formujemy wianuszki. Dalej - jak w przepisie.Z przepisu można wykonać wytrawne wianuszki - zmniejszamy ilość cukru do 1 łyżeczki, pomijamy posypkę cukrową.Składniki na 10 wianuszków:250 ml mleka, letniego50 g masła, roztopionego i przestudzonego1 jajko1 łyżka cukrupół łyżeczki soli3 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej) + do podsypywania12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżychPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania wianuszków10 jajek, białych (pieczątki usunięte przy pomocy wacika nasączonego octem), ugotowanych na twardo i pofarbowanychMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 50 cm. Złożyć go na pół (wykonanie jak przy tureckich bajglach, obejrzyj na zdjęciach), następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i uformowany wianuszek odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W sam środek wianuszka włożyć pofarbowane jajko. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.Przed pieczeniem wianuszki (tylko ciasto, nie jajko) posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 180ºC około 15 - 18 minut, do zezłocenia. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).