ßßß
Pszenno - żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość (dzień wcześniej gotujemy ziemniaki do wykorzystania w pieczywie). Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ. Łatwy do przygotowania - bez wyrabiania, składania, i całego tego zamieszania wokół - to tylko porządnie zmiksowanie składników ;-).Składniki na 2 bochenki.Składniki na zaczyn:5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych250 g wody250 g mąki pszennej chlebowej50 g mąki żytniej jasnejWszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin (całą noc).Ciasto właściwe (kolejnego dnia):cały wcześniejszy zaczyn250 g ugotowanych ziemniaków, z poprzedniego dnia, przeciśniętych przez praskę do ziemniaków3 łyżeczki soli1 łyżeczka oleju500 ml wody450 g mąki pszennej chlebowej200 g mąki żytniej jasnejWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do połączenia, miksując około 3 minut (mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, przy jego braku można również wymieszać/wyrobić ciasto ręcznie).2 foremki keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami. Wymieszane ciasto podzielić na pół. Ciasto uformować i umieścić w foremkach; powinno wypełnić obie foremki do połowy ich wysokości. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec dodatkowe 45 minut. Wypieczony chleb po postukaniu od dołu powinien wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na metalowej kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.co.uk