Wykonanie
Pszenno - żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość (dzień wcześniej gotujemy
ziemniaki do wykorzystania w
pieczywie). Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ. Łatwy do przygotowania - bez wyrabiania, składania, i całego tego zamieszania wokół - to tylko porządnie zmiksowanie składników ;-).Składniki na 2 bochenki.Składniki na zaczyn:5 g świeżych
drożdży lub 2,5 g
drożdży suchych250 g
wody250 g
mąki pszennej chlebowej50 g
mąki żytniej jasnejWszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin (całą noc).Ciasto właściwe (kolejnego dnia):cały wcześniejszy zaczyn250 g ugotowanych
ziemniaków, z poprzedniego dnia, przeciśniętych przez praskę do
ziemniaków3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oleju500 ml
wody450 g
mąki pszennej chlebowej200 g
mąki żytniej jasnejWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do połączenia, miksując około 3 minut (mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego, przy jego braku można również wymieszać/wyrobić ciasto ręcznie).2 foremki keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować
masłem i wysypać
otrębami. Wymieszane ciasto podzielić na pół. Ciasto uformować i umieścić w foremkach; powinno wypełnić obie foremki do połowy ich wysokości. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec dodatkowe 45 minut. Wypieczony
chleb po postukaniu od dołu powinien wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na metalowej kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog
truffle-in-a-
rum-chocolate.blogspot.co.uk