ßßß
200g kaszy jaglanej4,5 szklanki płynu - u mnie napój kokosowo- ryżowy; możecie użyć mleka krowiego, sojowego, mieszkanki wody i mleka kokosowego lub innego dowolnego mleka; ewentualnie może być woda, ale myślę, że ciasto nieco straci na smaku,7 łyżek cukru trzcinowego - możecie dosłodzić do smaku np. miodem, syropem daktylowym itp.150g wiórków kokosowychkilka płatków migdałówtłuszcz do posmarowania blaszkiopcjonalnie kakao o oprószenia wierzchuKaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie kilka razy. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami płynu. Gotujemy na średnim ogniu aż kasza mniej więcej wchłonie płyn (ok 15-20 minut).Następnie dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy 1,5 szklanki płynu i prawie wszystkie wiórki kokosowe (garść zostawiamy do obsypania ciasta) i gotujemy jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn (powinna być dość gęsta na końcu).Odkładamy masę, aż trochę przestygnie, a następnie miksujemy ją blenderem do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę, obruszamy wierzch kakao, posypujemy pozostałymi wiórkami i płatkami migdałów. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową wkładamy ciasto na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego!