Wykonanie
Kasza jaglana świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, jest bogata w witaminy, w tym witaminy z grupy B oraz żelazo, zawiera antyoksydanty...Jest świetnym dodatkiem do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Dzisiaj proponuję Wam wersję na słodko - raffaello z
kaszy jaglanej, a już w środę zapraszam na
sałatkę z
kaszy jaglanej. Raffaello nie wymaga pieczenia. Oczywiście zachęcam do wprowadzania swoich zmian - zamiast
cukru trzcinowego masę możecie posłodzić np.
miodem czy
syropem daktylowym, do części masy możecie wymieszać z
kakao, do masy możecie dodać np.
daktyle, macie także dowolność w tym jaki płyn dodacie jako podstawę do gotowania
kaszy. Znajdź swoją ulubioną wersję :)/ inspiracja ; szklanka -250ml; blaszka o wymiarach 16,5x26cm/

200g
kaszy jaglanej4,5 szklanki płynu - u mnie
napój kokosowo-
ryżowy; możecie użyć
mleka krowiego,
sojowego, mieszkanki
wody i
mleka kokosowego lub innego dowolnego
mleka; ewentualnie może być
woda, ale myślę, że ciasto nieco straci na smaku,7 łyżek
cukru trzcinowego - możecie dosłodzić do smaku np.
miodem,
syropem daktylowym itp.150g
wiórków kokosowychkilka
płatków migdałówtłuszcz do posmarowania blaszkiopcjonalnie
kakao o oprószenia wierzchu
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie kilka
razy. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami płynu. Gotujemy na średnim ogniu aż
kasza mniej więcej wchłonie płyn (ok 15-20 minut).Następnie dodajemy
cukier, mieszamy, dodajemy 1,5 szklanki płynu i prawie wszystkie
wiórki kokosowe (garść zostawiamy do obsypania ciasta) i gotujemy jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż
kasza wchłonie płyn (powinna być dość gęsta na końcu).Odkładamy masę, aż trochę przestygnie, a następnie miksujemy ją blenderem do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę, obruszamy wierzch
kakao, posypujemy pozostałymi wiórkami i
płatkami migdałów. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową wkładamy ciasto na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego!