ßßß Cookit - przepis na Zakręcone bułeczki

Zakręcone bułeczki

nazwa

Wykonanie

Miało być tak pięknie..ale chyba tylko w mojej głowie haha...a wyszło całkiem inaczej..miałam nie pokazywać ,ale pokażę...W sumie jak zagniotłam ciasto to nie miałam pomysłu jakie bułeczki zrobić..Później pomysł zaświtał i zrobiłam kilka bułeczek takich jak na zdjęciu i kilka serduszek..w końcu robiłam je na Walentynki..no i serduszka były piękne...wstawiłam bułeczki do piekarnika...no i niestety zagapiłam się oglądając fajny film i bułeczki się spiekły..te na zdjęciu jeszcze takie w miarę były do zjedzenia, ale serca...szkoda słów..cóż..czasami tak bywa..
60 dkg mąki tortowej Młynomag
50 g cukru
50 g masła
265 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
barwnik czerwony
krem czekoladowy lub marmolada
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło. Wyrobić,podzielić na dwie części.Do jednej dodać barwnik i ponownie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Obie części ciasta osobno rozwałkować, a następnie jedną część położyć na drugą i ponownie rozwałkować, aby połączyć obie części.Podzielić na dwie części.Jedną część posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę.Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/zakrecone-bueczki.html