Wykonanie
Pomarańcze są teraz dostępne bez problemu, warto je wykorzystać do pysznych
soków, ja zrobiłam przy okazji mus. Najlepiej oczywiście wypić
soki wyciskane prosto z
pomarańczy, ale można też smakiem
cytrusów wzbogacić to, co mamy dostępne cały czas, czyli
jabłka.Sok zrobiłam w prosty sposób, gotując
owoce z
cukrem w niedużej ilości
wody z
cukrem,
potem po odcedzeniu pulpę
owocową przetarłam przez sito.ok. 1,5 kg
jabłek3
pomarańcze, obrane ze skóryok 1/3 szklanki
cukru ( może być brązowy)szklanka
wodyPokrojone na kawałki
jabłka ( bez gniazd nasiennych ale ze skórką) i obrane
pomarańcze w kawałkach wkładamy do garnka z
wodą, dorzucamy
cukier, mieszamy. Zagotowujemy i
potem na mniejszym ogniu gotujemy około 10- 15 minut, aż
owoce zaczną się rozpadać.Odcedzamy sok na sicie. Można go zapasteryzować w słoikach.
Owoce przecieramy dokładnie przez sito i otrzymujemy pyszny mus , który można wykorzystać do ciast, deserów, owsianek czy na grzanki. Też go można pasteryzować.Ja dodałam trochę do ciasta
czekoladowego, podobnego do tego – wyszło rewelacyjneProporcje
jabłek do
pomarańczy można regulować według gustu, ale mus wychodzi najlepszy z takich jak te powyżej. Ilość
cukru też można dostosować, zależy jak słodkie są
owoce i jakie smaki lubimy.Smacznego !