ßßß Cookit - przepis na DŻEM JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY Z CYNAMONEM

DŻEM JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY Z CYNAMONEM

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
jabłka szara reneta, 2,2 kg
pomarańcze, 3 szt.
woda, 200 ml
cynamon, 2-3 łyżeczki
cukier, 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy (skórkę tylko z jednej sztuki), cynamon oraz wlać wodę. Gotować około godziny. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, wsypać cukier. Jeszcze chwilę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/dzem-jablkowo-pomaranczowy-z-cynamonem