Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a
ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę..375 g
mąki tortowej Młynomag25 g
mąki ziemniaczanej250 ml
mleka50 g
cukru [ można dać więcej, będzie słodsze]20 g
cukru waniliowego3.5 g
drożdży suchych instant50 g
masła1 łyżka
kakao Skworcu + 1 łyżka
mleka1 łyżeczka
kakao Skworcu + 1 łyżeczka
mlekaszczypta
solijajko+ odrobina
mlekaMleko podgrzać , dodać
mąką ziemniaczaną i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.Dodać
masło i gotować do rozpuszczenia. Odstawić [ przykryć folią ]na 30- 40 minut do ostudzenia.
Mąkę,
cukry,
sól oraz
drożdże wymieszać. Dodać
budyń-ostudzone
mleko z
mąką ziemniaczaną .Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta.
Kakao wymieszać z
mlekiem to uzyskania pasty. Do jednej z mniejszych kulek dodać 1 łyżkę
kakao i 1 łyżkę
mleka, ciasto zagnieść aż składniki się połączą. Do drugiej z mniejszych kulek dodać 1 łyżeczkę
kakao i 1 łyżeczkę
mleka i również zagnieść do połączenia. Wyrobione kulki odstawić do wyrośnięcia.Po tym czasie każdą kulę ciasta podzielić na 7 mniejszych kulek [ u mnie było 8].Kulki białego i ciemniejszego ciasta rozwałkować [osobno ]na dłuższy prostokąt [ mniej więcej długości keksówki].Z jasnobrązowego ciasta uformować wałek o długości białego ciasta . Następnie owinąć wałeczek ciemnym
ciastem ,a
potem białym. Z resztą kulek postąpić tak samo.Wałeczki włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- grzanie góra- dół.Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym
jajkiem z
mlekiem [ ja zapomniałam ] i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35- 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.







