Wykonanie

Mam dzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku.Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły myśli, jak inaczej
mogę zrobić pizzę. Pomysł przyszedł, kiedy byłam na zumbie, więc po powrocie do domu szybko poszłam sprawdzić czym dysponuję w moich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie rolady. Rolada tak nam smakowała, że w ostatnim czasie piekłam ją już kilka
razy.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:Ciasto do pizzy wg przepisu: najlepsze ciasto do pizzy na bazie
wody gazowanej .Uwaga: do tego ciasta dodałam 1 łyżkę
oregano.1 opakowanie
mrożonego szpinaku ale w listkach1 opakowanie
salami o małej średnicy4 opakowania
mozzarelli w plastrach lub innego
sera np. żółtego Waszego ulubionego4 ząbki
czosnkusól,
pieprz
Wykonanie:1. Przygotuj ciasto na pizzę wg przepisu: link2. Jednocześnie do garnka włóż
szpinak, podlej bardzo małą ilością
mleka i rozmrażaj. Po rozmrożeniu przypraw
solą i
pieprzem, dodaj wyciśnięty
czosnek i wymieszaj.3. Odcedź
szpinak z nadmiaru płynu.4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.5. Każdą z tych części rozwałkuj na kwadrat o grubości ok. 0 , 6 cm i ok. 30cm na 30 cm.

6. Na skraju jednego
boku ułóż najpierw połówki plastrów
mozzarelli, na nie wykładaj plastry
salami, a na
salami szpinak.


7. Zawiń nadzienie
ciastem w rulon 1,5
raza i znów powtórz w ten sam sposób wykładanie nadzienia.

8. Znów zawiń i po raz trzeci powtórz układanie nadzienia i zawiń.


9. Postąp w ten sam sposób z drugą częścią ciasta.10. Z wierzchu posyp wiórkami
mozzarelli lub dowolnym innym
serem żółtym.11. Rolady ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na ok. 20 minut ( pieczenie – tylko dół). Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia włącz system pieczenia: góra – dół.Ta ilość całkowicie zaspokoi głód 4-5 osób. Ja zrobiłam z połowy porcji i przełożyłam nadzieniem 2
razy, dlatego wyszło ciasto grubsze (szczerze mówiąc takie wolę).Życzę smacznego!