Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Świątkowska (mojewypieki.com)

Fot: Dagna Napierała/ pndtutura.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na 12 bułeczek)170 g
mąki pszennej chlebowej7 g
drożdży suchych lub 14 g świeżych250 g
mąki orkiszowej razowej280 g purée z dyni1 duże
jajko1/4 szklanki (60 ml)
mleka3 łyżki
miodu akacjowego1 łyżeczka
soli1/4 szklanki pestek dyni80 g
masła ;roztopionego i przestudzonegoNa wierzch:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania bułeczek
pestki dyni do posypania bułeczek
Śniadaniowe bułeczki
dyniowo-orkiszowe - sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a
mąka przesiana.
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi
drożdżami (ze świeżych robimy rozczyn z niewielką ilością ciepłego
mleka i
mąki), dodajemy resztę składników, pod koniec wlewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do
chleba) tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do oprószonej
mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Po tym czasie mocno uderzamy
ciastem o blat i jeszcze raz krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich bułeczki. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawiając
między nimi spore przerwy. Przykrywamy lnianą ściereczką, pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości - potrwa to około 30 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy
pestkami dyni. Pieczemy 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i studzimy. Purée
dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. niedużą
dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu