ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe

Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Świątkowska (mojewypieki.com)
Fot: Dagna Napierała/ pndtutura.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(na 12 bułeczek)
170 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
250 g mąki orkiszowej razowej
280 g purée z dyni
1 duże jajko
1/4 szklanki (60 ml) mleka
3 łyżki miodu akacjowego
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki pestek dyni
80 g masła ;roztopionego i przestudzonego
Na wierzch:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
pestki dyni do posypania bułeczek
Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe - sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżych robimy rozczyn z niewielką ilością ciepłego mleka i mąki), dodajemy resztę składników, pod koniec wlewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba) tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Po tym czasie mocno uderzamy ciastem o blat i jeszcze raz krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich bułeczki. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore przerwy. Przykrywamy lnianą ściereczką, pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości - potrwa to około 30 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i studzimy. Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602970/sniadaniowe buleczki dyniowo orkiszowe/p