Wykonanie

Choćby się waliło i paliło, w niedzielę musi u mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego
makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym
stole wielkie płaty ciasta a
potem suszyła
makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda
makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna bajka.Wbrew pozorom z
makaronem nie ma dużo roboty, można zrobić od razu więcej i ususzyć. Mi z podanej porcji wyszło
makaronu dla 6 osób na jeden raz ale zachowując proporcję: 1 szklanka
mąki na 1
jajko, możecie zwiększać porcję.Składniki:1 szklanka
mąki tortowej1
jajko1/2 łyżeczki
solikilka łyżek
wodyMąkę przesiać. Podane składniki zagnieść, dodając taką ilość
wody, aby ciasto było elastyczne ale nie klejące. Najlepiej nie dawać od razu całej
mąki tylko połowę, a resztę dobierać podczas zagniatania. Rozwałkować cienko i ostawić na około pół godziny. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do
makaronu lub zwinąć ciasto w roladę i kroić w paseczki. Można od razu ugotować w osolonym wrzątku lub ususzyć.