ßßß Cookit - przepis na Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

nazwa

Wykonanie

W kuchni azjatyckiej zakochałam się już jako dziecko. Niedaleko domu była mała „chińska budka” z sajgonkami, ryżem smażonym i tym fantastycznym sosem słodko-kwaśnym. Do tej pory nie wiem jak oni go robią ale to jest coś co uwielbiam i za co mogłabym nawet zabić 😛
Nawet ryż smakuje jakoś inaczej w tych budkach. To jest jeden z kilku grzeszków, które popełniam czasem wracając późno do domu. Nie mogę się po prostu oprzeć…
Skoro o ryżu już mowa to ostatnim moim super odkryciem jest ryż jaśminowy. Jest po prostu pyszny. Być może basmanti już mi się po prostu przejadł i potrzebowałam czegoś nowego. Kupuję go hurtowo w workach po 5kg w sklepach z azjatycką żywnością.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
łyżeczka przyprawy do potraw chińskich np KAMIS
pół łyżeczki Curry
opakowanie warzyw typu mieszanka chińska Hortex
sos rybny np Blue Dragon
oliwa z oliwek
Mięso kroimy na kawałki i zalewamy odrobiną sosu rybnego i przyprawą do potraw chińskich oraz curry. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodajemy warzywa i dusimy 10 minut.
Aby dodać potrawie ostrości można razem z mięsem podsmażyć posiekaną papryczkę chilli.
Ja tego kurczaka podaję zawsze z ryżem jaśminowym.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kurczak-po-chinsku