Wykonanie
Przepis na szare kluski znany jest od pokoleń, są bardzo smaczne i syte. Często podaje się je okraszone tłuszczem z
cebulką i
boczkiem a podane do
pieczonego mięsa i
kiszonej kapusty stanowią pyszne danie.

SKŁADNIKI :1 kg
ziemniaków0,5 kg
ziemniaków ugotowanych, ostudzonych1
jajko3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejDODATKOWO :1
cebula1
kiełbasa zwyczajna3-4 łyżki
olejusólKiełbasę i
cebulę drobno kroimy, podpiekamy na
oleju. Odkładamy.PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy je do lnianej ściereczki i wyciskamy sok do miseczki. Z soku, po kilku minutach wytrąci się
mąka ziemniaczana którą zbierzemy i dodamy do ciasta. Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę.Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto.
Mąki ziemniaczanej z soku powinna wyjść jedna łyżka, jak będzie mniej to dosypujemy. Wyrabiamy ciasto, wyjdzie trochę klejące ale takie ma być.W dużym garnku zagotowujemy osoloną
wodę, na wrzątek kładziemy łyżką porcje ciasta.Kluski gotujemy, 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku, lekko polewając zimną
wodą, uważając aby się nie rozpadły. Przekładamy na talerze, okraszamy
cebulką i
boczkiem lub
kiełbasą.

