Wykonanie
Śledź pod pierzynką to pyszna i szybka w przygotowaniu
sałatka. Idealna na święta, przyjęcia i nie tylko. Polecam.
SKŁADNIKI : na dwie salaterki4 -5 płatów
śledziowych z zalewy olejowej2
cebulki czerwone4-6
ziemniaków średniej wielkości2
marchewki ugotowane5
jajek ugotowanych na twardo
pieprz do smaku4 łyżki
majonezuPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki i
marchew gotujemy w mundurkach, do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy
białka od
żółtek, drobno szatkujemy.
Śledzia kroimy w paski a
cebulę w kostkę, do miseczek nakładamy porcjami
ziemniaki,
majonez,
marchew,
śledzia, doprawiamy
pieprze, następnie
majonez, równo go rozsmarowując oraz
cebulkę. Posypujemy ozdobnie
białkiem i
żółtkiem jaj.
Sałatkę chłodzimy, najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy troszkę przejdzie.Smacznego.