ßßß Cookit - przepis na Pieczona piernikowa kasza manna z płatkami migdałowymi

Pieczona piernikowa kasza manna z płatkami migdałowymi

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Daktylowe trufelki z ...
Śniadaniowa tortilla z ... »
Czasem nachodzi mnie ochota na coś nietypowego i sycącego. Wtedy zaglądam do szafek, eksperymentuje i... piekę. Dziś zapraszam Was na pieczoną piernikową wersję popularnej kaszy manny z płatkami migdałowymi. Idealna na śniadanie, kolację lub deser. Taka mała, zdrowsza słodkość. Można podawać ją bezpośrednio w naczynku do zapiekania lub wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki jak ciasto. Ja osobiście najbardziej lubię jeść takie zdrowsze słodkości łyżeczką. A gdy posiada się w swoich kuchennych gadżetach piękne, drewniane łyżeczki od "Graciarnia" po prostu nie można z nich nie skorzystać. Bo przyznajcie sami czy ta drewniana łyżeczka nie jest urocza? Odkąd ją otrzymałam wprost nie mogę się z nią rozstać. Zachęcam do odwiedzin "Graciarni" . Znajdziecie tam wiele pięknych, unikatowych, drewnianych akcesoriów. A przeglądając stronę możecie, tak jak ja zajadać się pieczoną piernikową kaszą z płatkami migdałowymi.
Składniki:
1 szklanka mleka
5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 jajko
około 3/4 łyżki cukru *
około 1 łyżki płatków migdałowych
* ilość zależy od indywidualnych upodobań; zamiast cukru można użyć np. miodu
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z przyprawą do piernika, kakao i cukrem, mieszamy.
Do piernikowego mleka dodajemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Garnek zdejmujemy z ognia, do ciepłej kaszy wbijamy jajko i szybko mieszamy całość.
Tak przygotowaną kaszę przekładamy do natłuszczonego i delikatnie obsypanego kaszą manną naczynka do zapiekania. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) około 25 minut.
Podajemy w naczynku do zapiekania lub (po lekkim przestudzeniu) wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Smacznego
czwartek, 14 stycznia 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Szybkie małe mazurki orzechowe
Sobotnie śniadanie z ...
Niezawodne i zdrowe muffinki ...
Tropikalny krem jaglany. ...
Kokosowe kwiatki - zdrowe ...
Jabłkowa babka jogurtowa. ...
Czekoladowy makaron z ...
Delikatnie chrzanowa pasta ...
Świąteczna paczka od Delecta. ...
Śmietankowy deser z krówkową ...
Słodkie okruszki
PRZEPISY NA WIELKANOC
SŁODKA WIELKANOC
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/01/Pieczona-piernikowa-kasza-manna-z-platkami.html