Wykonanie
Karnawał w pełni, więc tym razem mam dla Was przekąskę. Faszerowane
jajka sprawdzą się tu doskonale, bowiem to bardzo smaczne i sycące danie. Ich wykonanie jest na tyle szybkie, że możecie je przygotować także bez specjalnej okazji, czyli choćby na śniadanie. Natomiast jeśli wybiegniemy odrobinę w przyszłość, to będą także doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu. Do przygotowania poniższego przepisu użyłam
jajek od szczęśliwych
kurek, a całość przyozdobiłam odrobiną
koperku, by nieco rozjaśnić wiosennym akcentem, panującą za oknem zimową aurę.
Składniki:4
jajkaplaster
wędzonego łososia2 stołowe łyżki
majonezu1 łyżeczka kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
chrzanu2-3 łyżeczki świeżego
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Następnie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.W małej miseczce mieszamy
majonez wraz
chrzanem i
śmietaną. Doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką nakładamy mieszaninę
majonezu,
chrzanu i
śmietany. Na wierzchu układamy kawałek
łososia. Całość dekorujemy posiekanym
koperkiem.Smacznego!