Wykonanie
Przed świętami oglądałam program na Kuchnia +, swoją
drogą mój ulubiony kanał tv. Zawsze coś znajdę dla siebie. I tak do gustu przypadł mi przepis na pastę z
łososia - zarówno pieczonego (może trochę gotowanego na parze), jak i wędzonego. Te małe słoiczki zniknęły od razu ze stołu, i padło pytanie: Nie ma więcej? ;)Składniki:- kawałek surowego fileta z
łososia ze skórą - tak ok. 200 g-
wędzony łosoś - ok. 150 g (może być w plastrach)- 3 łyżki gęstej
śmietany- pęczek
koperku- 2 - 3 łyżeczki tartego
chrzanu ze słoika-
sól i
pieprz do smaku
Przepis.Na blachę do pieczenia wlać ok. 0,5 szklanki
wody. Położyć
łososia skórą do góry. Całość skropić
oliwą i piecz (a raczej gotować na parze) w piekarniku przez ok. 20 min. Wystudzić. W międzyczasie plastry
wędzonego łososia drobno pokroić.
Koperek posiekać. W miseczce wymieszać
śmietanę,
koperek i tarty
chrzan.
Łososia oddzielić od skóry i rozdrobić widelcem, dodać
łososia wędzonego i resztę składników. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić dolą i
pieprzem. Przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce.Smacznego.