Wykonanie

Gdy byliśmy mali, mama często wysyłała nas wieczorami do pobliskiej piekarni, w której o ósmej wieczorem można było kupić świeży, jeszcze gorący
chleb. Pamiętam, jak wracaliśmy z bratem z cudownie pachnącymi bochenkami, kłócąc się o to, komu przypadnie chrupiąca piętka :) Mama dawała nam zawsze pieniądze na dwa bochenki, bo wiedziała, że z pierwszego niewiele do domu dotrze ;) Po dziś dzień uważam, że niewiele jest w życiu przyjemności większych, niż pajdka świeżutkiego
chleba z
masełkiem.Chlebek z „Fast, fresh and easy foods” Lorraine Pascale, który wczoraj upiekłam zjedliśmy prawie cały, zanim jeszcze zdążył przestygnąć. Co tu dużo mówić, był pyszny – pachnący, lekko chrupiący na wierzchu i niesamowicie sprężysty w środku. Ukształtowany w uroczy wieniec idealnie nadaje się na imprezy lub rodzinne posiłki jako chlebek do odrywania, który możecie maczać w gulaszowym sosie lub smarować ulubioną pastą kanapkową, czy
konfiturą. Jest po prostu idealny.Polecam :)Składniki na 1 bochenek:550g
mąki pszennej chlebowej100g
mąki chlebowej pełnoziarnistej (użyłam zwykłej
mąki pełnoziarnistej)2 łyżeczki
soli7g
drożdży instant (1 opakowanie)około łyżeczki
miodu (nie musicie tu być bardzo dokładni)350ml ciepłej
wody (może być zwykła
woda z kranu)1 łyżka
oleju sezamowego (jeżeli nie macie, rzepakowy lub
słonecznikowy też się nada)50g
makuWykonanie:Suche składniki wymieszaj i zrób w nich dołek. Dodaj
miód oraz
wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiaj przez około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem (na niskich obrotach).Żeby sprawdzić, czy ciasto jest już dobrze wyrobione, uformuj z niego kulę i umączonym palcem zrób w
boku delikatne wgłębienie. Jeżeli ciasto „odskoczy”, znaczy to, że jest gotowe.Wyłóż ciasto na blat oprószony
mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 x 24 cm*. Posmaruj dokładnie
olejem sezamowym i obsyp obficie
makiem.Pokrój ciasto w pasy o grubości mniej więcej 4cm. Każdy z pasów skręć w palcach. Gdy już wszystkie będą skręcone, złącz je ze sobą i skręć w ten sam sposób wszystkie razem, po czym uformuj z nich wieniec.

Ułóż wieniec na blasze do pieczenia i przykryj folią posmarowaną
olejem szczelnie, ale tak, by miał miejsce do wyrośnięcia. Pozostaw w ciepłym miejscu.
Chleb nie podwoi objętości, ale widocznie ją zwiększy. U mnie zajęło to około 30 minut.Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i piecz przez 35 minut. Gotowy
chleb powinien brzmieć głucho, gdy postuka się go od
spodu.Smacznego :)