ßßß Cookit - przepis na Kokosowo-migdałowa szarlotka! Bez cukru i glutenu.

Kokosowo-migdałowa szarlotka! Bez cukru i glutenu.

nazwa

Wykonanie

coconut-almond apple pie
Kokos. Jabłko. Cynamon.
Kawa, śnieg i ręce jakby wciąż pachnące migdałami po wizytach na niemieckim świątecznym jarmarku. Zdjęcia w przygotowaniu. Wracam do kuchni, odtwarzam smaki na nowo, inaczej.
Do tego wypieku zainspirowało mnie nie tylko pewne drożdżowe odkrycie z niemieckiego jarmarku, o którym więcej napiszę w swoim czasie, ale także cudna wariacja Ashtray . Wiedziałam, że kiedy tylko zdobędę nowy zapas mąki kokosowej, na pewno wypróbuję ten przepis. Mąka w końcu doszła, a ja uruchomiłam piekarnik. Intensywny kokosowy zapach wydobywający się z piekarnika już w trakcie pieczenia upewnił mnie, że szykuje się coś naprawdę dobrego. Kiedy koniec końców wyjęłam ciasto, z trudem odczekałam kilkanaście minut, aby ostygło - choć przyznam, że chęć uwiecznienia go na zdjęciach nieco w tym pomogła. Moja mama na szczęście nie miała tego problemu, gdyż druga kokilka, przeznaczona dla niej, spokojnie odczekała swoje, ukryta przed (głodnym) światem.
Co następnie? Dopijając kawę, stwierdziłam, że to ciasto na pewno jeszcze powtórzę. Jest ono bez wątpienia pyszne, a przy okazji całkiem zdrowe. Brak cukru i glutenu został nadrobiony syropem z agawy, jabłkami przesiąkniętymi smakiem cynamonu i przyprażonych migdałów, a także - a może przede wszystkim? - wspaniałym smakiem mąki kokosowej, który mi osobiście do złudzenia przypomina kokosankę. Szczerze polecam to ciasto - najgoręcej w wersji XL, czyli zrobionej z czterokrotnej ilości składników. W domu na pewno znajdą się chętni na kawałek tego wypieku!
/1 porcja/
- 30g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 125ml mleka
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka siekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka kroimy na cienkie plasterki, a następnie w kostkę i posypujemy je cynamonem. Mąkę migdałową mieszamy z cynamonem i siekanymi migdałami. Mąkę kokosową umieszczamy w naczyniu miksującym. Mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy jajko, mleko i syrop z agawy. Nastawiamy Speedcook na obroty: 7, czas 30 sekund. W lekko natłuszczonej kokilce układamy jabłka naprzemiennie z ciastem. Wierzch posypujemy cynamonową migdałową mieszanką. Zapiekamy ciasto 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy po ostudzeniu.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/12/510-sunday-kokosowo-migdaowa-szarlotka.html