Wykonanie
coconut-almond apple pie
Kokos.
Jabłko.
Cynamon.
Kawa, śnieg i ręce jakby wciąż pachnące
migdałami po wizytach na niemieckim świątecznym jarmarku. Zdjęcia w przygotowaniu. Wracam do kuchni, odtwarzam smaki na nowo, inaczej.Do tego wypieku zainspirowało mnie nie tylko pewne
drożdżowe odkrycie z niemieckiego jarmarku, o którym więcej napiszę w swoim czasie, ale także cudna wariacja Ashtray . Wiedziałam, że kiedy tylko zdobędę nowy zapas
mąki kokosowej, na pewno wypróbuję ten przepis.
Mąka w końcu doszła, a ja uruchomiłam piekarnik. Intensywny
kokosowy zapach wydobywający się z piekarnika już w trakcie pieczenia upewnił mnie, że szykuje się coś naprawdę dobrego. Kiedy koniec końców wyjęłam ciasto, z trudem odczekałam kilkanaście minut, aby ostygło - choć przyznam, że chęć uwiecznienia go na zdjęciach nieco w tym pomogła. Moja mama na szczęście nie miała tego problemu, gdyż druga kokilka, przeznaczona dla niej, spokojnie odczekała swoje, ukryta przed (głodnym) światem.Co następnie? Dopijając
kawę, stwierdziłam, że to ciasto na pewno jeszcze powtórzę. Jest ono bez wątpienia pyszne, a przy okazji całkiem zdrowe. Brak
cukru i glutenu został nadrobiony
syropem z agawy,
jabłkami przesiąkniętymi smakiem
cynamonu i przyprażonych
migdałów, a także - a może przede wszystkim? - wspaniałym smakiem
mąki kokosowej, który mi osobiście do złudzenia przypomina kokosankę. Szczerze polecam to ciasto - najgoręcej w wersji XL, czyli zrobionej z czterokrotnej ilości składników. W domu na pewno znajdą się chętni na kawałek tego wypieku!
/1 porcja/- 30g
mąki kokosowej- 1
jajko- 125ml
mleka- 1 średnie
jabłko- 1 łyżka
mąki migdałowej- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka siekanych
migdałów- 1/2 łyżeczki
cynamonuJabłka kroimy na cienkie plasterki, a następnie w kostkę i posypujemy je
cynamonem.
Mąkę migdałową mieszamy z
cynamonem i siekanymi
migdałami.
Mąkę kokosową umieszczamy w naczyniu miksującym. Mieszamy z
proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy
jajko,
mleko i
syrop z agawy. Nastawiamy Speedcook na obroty: 7, czas 30 sekund. W lekko natłuszczonej kokilce układamy
jabłka naprzemiennie z
ciastem. Wierzch posypujemy
cynamonową migdałową mieszanką. Zapiekamy ciasto 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy po ostudzeniu.