Wykonanie
Przez ostatni tydzień
mleko i
cytryny zniknęły niespodziewanie szybko. Czuję, że muszę iść na zakupy. Czuję, że gardło wcale już mnie nie boli.Ta owsianka to odpowiedź na kilka zielonych wariacji, które zdarzyło mi się już widywać na blogach. Zaciekawiona - zrobiłam. Jak wrażenie? Ta owsianka smakuje w gruncie rzeczy podobnie do koktajlu
szpinakowego, jednak ta kokosowa nuta ciekawie przełamuje znany smak. Ponadto, całość jest bardziej kremowa, delikatna i zarazem gęstsza od typowego koktajlu. Warto dodać, że jest także bardzo sycąca. Moja uwaga: bez chrupiących dodatków (
orzechów) nie będzie już taka dobra!/1 porcja/- 4 łyżki
płatków owsianych- 3/4 szklanki
mleka- 1/4 szklanki
mleczka kokosowego
- 50g
świeżego szpinaku*- 1/2
banana- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżka
orzechów włoskichPłatki owsiane gotujemy na
mleku krowim i
kokosowym z dodatkiem
miodu.
Banana miażdżymy na papkę,
migdały siekamy na cząstki. Kiedy owsianka zgęstnieje, odstawiamy ją do wystudzenia, a następnie miksujemy w blenderze z
bananem oraz
szpinakiem. Łyżką dodajemy pokruszone
orzechy włoskie. Przelewamy do miseczki, podajemy na ciepło lub zimno w zależności od preferencji.*
szpinak może być także mrożony - w tym wypadku trzeba go jednak rozmrozić
