ßßß Cookit - przepis na 299. Friday / kasza jaglana i cynamonowa kruszonka.

299. Friday / kasza jaglana i cynamonowa kruszonka.

nazwa

Wykonanie

kasza jaglana z jabłkiem zapiekana pod cynamonową kruszonką
millet groats apple crumble
Kumuluję się w sobie i znowu idę na zakupy. Niestety albo na szczęście, nimi łatwo jest mi poprawić sobie humor. Niech tylko znajdę parasolkę, odwykłam od chodzenia po deszczu.
Ostatnio wróciła mi dziwna ochota na kruszonkę. Były czasy, że jadłam nawet budyń pod kruszonką lub owsiankę z jej dodatkiem - dziś pojawia się kasza jaglana. Dla kogoś może to być nietypowe, dla kogoś jak najbardziej zwyczajne, niemniej polecam spróbować, jakkolwiek można by się do tego odnosić.
/1 porcja/
- 4 łyżki kaszy jaglanej Sante
-1 małe jabłko
- 30g mąki orkiszowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- stewia (opcjonalnie)
Kaszę najpierw płuczemy w zimnej, a potem gorącej wodzie, a następnie gotujemy na o mleku lub wodzie z dodatkiem stewii do wchłonięcia płynu (około 15 minut). Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, zostawiając kilka ukrojonych kawałków na wierzch. Starte jabłko mieszamy z kaszą i cynamonem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układając kawałki jabłka. Wyrabiamy kruszonkę: rozcieramy masło z cukrem, cynamonem i mąką. Gotową kruszonką posypujemy kaszę. Danie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Inspiracja
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/05/299-friday-kasza-jaglana-pod-kruszonka.html