Wykonanie
kleik
ryżowy na mleku sojowo-
ryżowym z domowymi powidłami śliwkowymi,
jabłkiem i
żurawinąrice pap boiled with
soya-rice milk with homemade plum jam, apple and cranberry
Ktoś kiedyś spytał, o co chodzi z
mlekiem sojowo-
ryżowym. Otóż, kiedy tylko przeprowadziłam się do Niemczech i rozpoczęłam lustrację sklepów, w końcu
doszłam do części spożywczej. Jedną z pierwszych rzeczy, na jakie zwróciłam uwagę, był wielki wybór
mlecznych napojów. Wtedy to po raz pierwszy zasmakowało mi
sojowe mleko, które z czasem wypróbowałam w wielu smakach - od
cappuccino, przez
bananowe, a nawet do takiego o smaku
orzechów włoskich . Trafiły się też
mleka Milki Way lub Mars .Z czasem zainteresowałam się
mlekiem ryżowym, owsianym,
migdałowym, jednak z czasem odkryłam całkiem smakowity
miks:
napój sojowo-
ryżowy . Było to połączenie dwóch smaków, które lubiłam, i od tamtego czasu
napój ten często gości w mojej kuchni. Delikatny, specyficzny smak
mleka sojowego i lekko ryżowa nuta to duet, który świetnie sprawdza się
solo, w deserach lub wszelkiego rodzaju
śniadaniowych zupkach. Cóż
mogę powiedzieć... Jeśli ktoś kiedyś zobaczy w sklepie - gorąco polecam!I przy mlekach zostańmy, bo już nie
mogę doczekać się weekendu. Tak właściwie, to tym razem nie
mogę się doczekać tylko niedzieli.Idę i udaję, że 4 godziny snu wystarczą.