ßßß
źródło: domowy zeszyt z przepisami + odrobina inwencji własnejSkładniki na tortownicę o śr.20-22 cm:250g masła2 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru4 jaja2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek kakao lub 100g gorzkiej czekoladyok.250-300g wiśni, świeżych, mrożonych lub np. z konfitury7 łyżek soku lub syropu z wiśni ( ja użyłam gęstego syropu z konfitury)2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owocówWykonanie:W garnku roztapiamy masło. Wsypujemy cukier i kakao (lub połamaną na kawałki czekoladę). Gdy całość się nam połączy, wlewamy sok/syrop i zestawiamy z ognia do wystygnięcia. 1/2 szklanki płynu odkladamy na polewę. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a żółtka dodajemy do maślano-czekoladowej masy, starannie mieszając. Teraz nadchodzi pora na wsypanie mąki, przesianej wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu, delikatnie dodajemy ubitą pianę.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.Ze świeżymi wiśniami sprawa jest prosta, ale jeśli używamy owoców mrożonych, musimy je rozmrozić, odsączyć i w miarę możliwości osuszyć. Wiśnie z konfitury wrzuciłam do sitka, by odcedzić je z syropu, a następnie krótko przepłukałam pod bieżącą wodą, żeby stały się mniej lepkie. Tak przygotowane owoce obtaczamy w mące i dość gęsto układamy na wierzchu naszego ciasta.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170C. Po lekkim przestudzeniu, wierzch ciasta smarujemy polewą.