ßßß
Składniki na ciasto:2 szklanki mąkikostka masła2 zółtka150 ml kremówki3 łyżki cukruSkładniki na część rabarbarową:1/2 kg rabarbaru3 żółtka125 ml kwaśnej śmietany2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukruSkładniki na bezę:5 białek3/4 szklanki cukru pudruczubata łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:Mąkę wymieszajcie z masłem - najlepiej podziabać nożem. Cukier, żółtka i śmietanę wymieszajcie aż powstanie masa i dodajcie do mąki. Szybko zaróbcie na gładkie ciasto i wstawcie do lodówki na 2 h.Rabarbar obierzcie, pokrójcie i smażcie na patelni przez 3-5 minut (podlejcie 1/4 szklanki wody). Pozostałe Wszystkie na masę wymieszajcie mikserem.Ciasto rozwałkujcie. Przełóżcie do wysmarowanej formy. Poróbcie dziurki widelcem i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Na ciasto wyłóżcie rabarbar i wylejcie masę. W tej samej temperaturze podpiekajcie około 15 minut. Musi zgęstnieć.W tym czasie zróbcie bezę. Zmiksujcie białka (na dość wysokich obrotach, możecie dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawajcie cukier puder. Jak już piana będzie gęsta, dodajcie mąkę ziemniaczaną.Przełóżcie na masę. Podpiekajcie około 10 minut. Możecie zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Z zewnątrz beza powinna się zarumienić. Z tych składników wyszły mi 2 tarty o średnicy około 24 cm.