Wykonanie

Nie wiem jak Wam, ale mi jest coraz zimniej. Rozgrzewam się jak
mogę, ale same czapki i szaliki nie pomagają - z pomocą przychodzą rozgrzewające zupy. Uwielbiam je i
mogę wymyślać, gotować i jeść takie dania codziennie. Tym razem coś bardzo sycącego, nieco
ostrego i meksykańskiego...Dietetyczna zupa meksykańskaSkładniki:- 2
papryki- 4 średnie
ziemniaki,- 4 duże
pomidory,- szklanka
fasoli czerwonej (może być w puszce),- 250g
mięsa mielonego z
indykaDodatkowo:-
chilli,-
oliwa,-
zioła prowansalskie,-
czosnek
Rozgrzewamy sprzęt. Użyta przeze mnie Patelnia Talent 26 cm Tefal (tak, możecie ją wygrać!), ma świetną funkcję - na środku widnieje czerwone kółeczko z napisami, gdy napisy znikną, wiadomo, że patelnia jest gotowa do użycia. Pomocna i użyteczna funkcja! Muszę przyznać, że jest naprawdę duża i masywna, wystarczy ją jedynie spryskać tłuszczem i oczywiście nic się do niej nie przykleja.
Mięso dusimy na niewielkim ogniu i odrobinie
oliwy, kilka minut, aż zaróżowieje i dodajemy pokrojoną
paprykę. Dusimy jeszcze ok. 3 minut.W tak zwanym międzyczasie, kroimy
pomidory i
ziemniaki. Wszystkie składniki zalewamy
wodą i gotujemy. Jak widzicie garnek z 10 częściowego zestawu garnków Tefal Duetto, też ma całkiem sprytne funkcje. Po pierwsze dziubek, który pomaga przy przelewaniu płynu. Po drugie miarkę, która pokazuje ile litrów potrawy zrobiliśmy, to naprawdę wygodne i ułatwia gotowanie, choćby dlatego, że nie potrzebujemy już miarki.

Do wrzących warzyw dorzucamy składniki z patelni. Doprawiamy
solą,
pieprzem, dużą ilością
ziół prowansalskich (ok. 2 łyżek) oraz
czosnkiem. Zupę gotujemy jeszcze jakieś 20 minut - należy sprawdzać, czy wszystko jest już miękkie. Osobiście uwielbiam zupę meksykańską dzień po przygotowaniu, smak wtedy jest bardziej intensywny. N ie zapomnijcie o ziołach - to naprawdę istotny składnik! :)Przypominam o konkursie!Ten wpis również powstał w ramach współpracy z firmą Tefal (odwiedź www i facebooka). Jak już wcześniej informowałam - mamy dla Was masę nagród!

O co w tym chodzi?Biorę dla Was udział w konkursie, w którym
mogę wygrać dla swoich czytelników produkty firmy Tefal.Pierwsza tura, polega na głosowaniu na moje dania: śniadanie, obiad i deser. Im więcej lajków otrzymają zdjęcia, tym więcej nagród dla Was. Wszystko w rękach lajkujących! Przepisy znajdują się na fanpage'u Tefal. Wystarczy odnaleźć moje przepisy i polubić zdjęcia.Druga tura, polega na tym, że zostawiacie w komentarzach pod moimi zdjęciami, kreatywne pomysły na dania, które można przygotować przy użyciu danego produktu firmy Tefal (wykorzystanego przeze mnie w przepisie).Zwycięzców wybiorę osobiście. Możecie proponować różne przepisy pod różnymi zdjęciami i z wykorzystaniem różnych produktów, biorąc tym samym udział w konkursach koordynowanych przez wszystkich blogerów.Podsumowując...Jeśli chcecie wziąć udział w konkursie:1. Wchodzicie na fanpage Tefal [KLIK] .2. Lajkujecie moje zdjęcia (im więcej lajków, tym więcej nagród dla Was i tym więcej wygranych).3. Zostawiacie swój pomysł na przepis w komentarzu pod moimi zdjęciami, który można wykonać przy użyciu produktów Tefal z konkretnego dania. Przykładowo pod zdjęciem dzisiejszej zupy meksykańskiej, zostawiacie przepis na dania, które można wykonać przy użyciu- Patelni Talent 26 cm Tefal lub- dużego garnka z 10 częściowego zestawu garnków Tefal Duetto .4. Regulamin konkursu.Tutaj liczy się współpraca. Mam nadzieję, że uda Wam się zdobyć jak najwięcej tych cudeniek! Chętnie Was nimi obdaruję, w końcu kto by nie chciał TAKICH prezentów na święta!? :)Kolejne dwa dania już niedługo!Warto wziąć udział! :)Powodzenia!
