ßßß Cookit - przepis na Ślimaki drożdżowe

Ślimaki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

07 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Przeglądałam dziś przepisy na różnego typu wypieki z ciasta drożdżowego. Moją uwagę przykuł przepis na ślimaki drożdżowe, postanowiłam więc go wykonać. Nieco zmodyfikowany wyszedł idealnie. Szczere mówiąc uwielbiam drożdżówki a szczególnie te z nadzieniem. Zawsze byłam fanką ciasta drożdżowego w wykonaniu mojej mamy, stale mam nadzieje, że kiedyś je odwzoruję.
Bułeczki drożdżowe z serm i marmoladą truskawkową
Składniki na 12 bułeczek:
20 dag mąki
50 g cukru (około 4-5 łyżki stołowe)
¼ szklanki mleka
1 jajko
100 g świeżych drożdży
2 łyżki masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
Nadzienie:
20 dag tłustego sera twarogowego
2 łyżki cukru
2-3 łyżki marmolady o ulubionym smaku (ja użyłam truskawkowej)
Sposób przygotowania:
W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki oraz taką ilość ciepłego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszać i odstawić pod nakryciem do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
Do miski wsypać resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy oraz wbić jajko. Wlać rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabianie ciasta należy zakończyć, gdy będzie ono odchodziło od ręki oraz od ścianek naczynia.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wykończenie:
Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę do pieczenia nasmarować masłem oraz wyłożyć pergaminem.
Twaróg wymieszać z cukrem za pomocą łyżki.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując je mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Nałożyć marmoladę i posypać twarogiem.
Ciasto zwinąć jak roladę, po czym pokroić na 2-cm kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem formie i piec około 20 minut.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_slimaki-drozdzowe.html