Wykonanie
07 Maja 2013 Gotowanie ze stylemPrzeglądałam dziś przepisy na różnego typu wypieki z
ciasta drożdżowego. Moją uwagę przykuł przepis na
ślimaki drożdżowe, postanowiłam więc go wykonać. Nieco zmodyfikowany wyszedł idealnie. Szczere mówiąc uwielbiam drożdżówki a szczególnie te z nadzieniem. Zawsze byłam fanką
ciasta drożdżowego w wykonaniu mojej mamy, stale mam nadzieje, że kiedyś je odwzoruję.Bułeczki
drożdżowe z
serm i
marmoladą truskawkowąSkładniki na 12 bułeczek:20 dag
mąki50 g
cukru (około 4-5 łyżki stołowe)¼ szklanki
mleka1
jajko100 g świeżych
drożdży2 łyżki
masła1 opakowanie
cukru wanilinowegoNadzienie:20 dag
tłustego sera twarogowego2 łyżki
cukru2-3 łyżki
marmolady o ulubionym smaku (ja użyłam truskawkowej)Sposób przygotowania:W miseczce pokruszyć
drożdże, dodać po łyżce
cukru i
mąki oraz taką ilość ciepłego
mleka, by rozczyn miał gęstość
śmietany. Wymieszać i odstawić pod nakryciem do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.Do miski wsypać resztę
mąki,
cukier,
cukier wanilinowy oraz wbić
jajko. Wlać rozczyn i resztę
mleka. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone
masło. Wyrabianie ciasta należy zakończyć, gdy będzie ono odchodziło od ręki oraz od ścianek naczynia.Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę do pieczenia nasmarować
masłem oraz wyłożyć pergaminem.
Twaróg wymieszać z
cukrem za pomocą łyżki.Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując je
mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Nałożyć
marmoladę i posypać
twarogiem.Ciasto zwinąć jak roladę, po czym pokroić na 2-cm kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem formie i piec około 20 minut.