ßßß
Składniki :Ciasto:4 żółtka3 szklanki mąki tortowej5 łyżek cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g miękkiego masłaSer:1 kg twarogu sernikowego1 budyń waniliowy – 40 g5 jaj1/2 szklanki cukrupuszka brzoskwiń w syropie o łącznej masie wraz z zalewą - 850 gBeza:4 białka3/4 szklanki cukru3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanejDodatkowo:cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Ciasto:Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Całe ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Ser:Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w plastry.Ser przełożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz budyń i mieszać za pomocą miksera do momentu połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać jajka jedno po drugim stale mieszając na zmniejszonych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.Beza:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier przez cały czas mieszając. Dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszać jeszcze przez 2-3 minuty. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Wstawić do lodówki na czas przygotowania sernika.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze placki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę nie wyjmować z lodówki.Na spód ciasta przelać masę serową. Następnie ułożyć obok siebie plastry brzoskwiń na całej powierzchni. Łyżką nanieść bezę. Z lodówki wyjąć ciasto na kruszonkę, po czym zetrzeć je na grubych oczkach tarki jarzynowej równomiernie na całą masę serową.Sernik wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć nieco temperaturę lub nakryć ciasto folią aluminiową.Po przestudzeniu poprószyć cukrem pudrem.

