ßßß
Składniki 2-3 porcje:50 g rukoli2 pomidory średniej wielkości bądź 7 pomidorków koktajlowych2 jajka1 puszka tuńczyka w sosie własnym50 g suchych nasion cieciorkikiełki rzodkiewki – opcjonalnieSos winegret:1 łyżeczka miodusok z połowy cytryny2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzSposób przygotowania:Sos winegret:Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Sałatka:Nasiona cieciorki najlepiej namoczyć w wodzie na całą noc, po czym na drugi dzień gotować w tej samej wodzie około 15 minut.Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w ósemki. Pomidory pokroić w kostkę (w przypadku gdy używamy pomidorków koktajlowych – pokroić je na połówki). Tuńczyk odsączyć z zalewy.Ugotowaną cieciorkę uprażyć na patelni dodając nieco oleju. Rukolę opłukać i osuszyć.Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Polać sosem winegret i wymieszać.Podawać ze świeżym pieczywem.