ßßß
Składniki na 2 porcje:6 plastrów szynki parmeńskiej - prosciutto (ja użyłam carne equina frachetti)1/2 paczki rukoli6 plastrów suszonych pomidorów z zalewy1/2 kulki mozzarelli1 łyżka stołowa kaparów10 czarnych oliwek bez pestek1 świeży pomidor1 łyżka startego na drobno parmezanu (ja użyłam Grana Padano)Dressing:2 łyżki oliwy extra virgine1/2 łyżeczki octu balsamicznego1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka oreganoSposób przygotowania:Do naczynia przełożyć umytą rukolę.Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory.Szynkę prosciutto oraz mozzarellę porwać na kawałki.Oliwki pokroić każdą na 4 części. Następnie dodać kapary oraz pokrojonego na kilka części świeżego pomidora.Dressing:Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, ocet, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie i oregano. Całość dokładnie wymieszać i polać sałatkę.Sałatkę wstawić do lodówki naokoło 20 - 30 minut, aby smaki się przegryzły.