ßßß
Składniki na 35 pierogów:Ciasto:400 g mąki pszennej1 szklanka ciepłej wodyszczypta soliFarsz:400 g kwaszonej kapusty2 liście laurowe1 duża cebula180 g suszonych grzybówoliwa z oliwek extra virginSposób przygotowania:Farsz:Grzyby przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą a następnie gotować, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu wyjąć i odcisnąć z wody, drobno posiekać.Do grzybowego wywaru wrzucić pokrojoną na drobno kapustę kwaszoną, po czym dusić do miękkości, aż do odparowania nadmiaru wody.Cebulę posiekać na drobno. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, liście laurowe, kapustę i wszystko lekko podsmażyć. Na koniec wyjąć liście laurowe, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przestudzić.Ciasto:Ciasto zagniatać z mąki i ciepłej wody, aż do momentu, gdy będzie ono miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką na około 10 minut. Następnie rozwałkować na cienki placek, po czym wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Na każdy krążek nakładać po jednej łyżeczce farszu, a następnie zlepiać brzegi krążków ze sobą.W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pierogi, gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na jej powierzchnię.Pierogi podawać podsmażone na oliwie bądź oleju roślinnym.