Wykonanie
08 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylemPierogi z
kapustą i
grzybami to potrawa, która zawsze gości na moim
stole wigilijnym odkąd sięgam pamięciom. Ciasto składa się jedynie z samej
mąki oraz
wody z dodatkiem odrobiny
soli, jest szybkie i proste do wykonania a jednocześnie bardzo smaczne. Do farszu można dodać także ugotowaną
kaszę gryczaną, co wzbogaci i urozmaici smak potrawy. Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, by wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Pierogi można serwować podsmażone na
oliwie bądź
oleju roślinnym z chrupiącą zrumienioną skórką.

Składniki na 35 pierogów:Ciasto:400 g
mąki pszennej1 szklanka ciepłej
wodyszczypta
soliFarsz:400 g
kwaszonej kapusty2
liście laurowe1 duża
cebula180 g
suszonych grzybówoliwa z oliwek extra virginSposób przygotowania:Farsz:
Grzyby przełożyć do garnka, zalać wrzącą
wodą a następnie gotować, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu wyjąć i odcisnąć z
wody, drobno posiekać.Do
grzybowego wywaru wrzucić pokrojoną na drobno
kapustę kwaszoną, po czym dusić do miękkości, aż do odparowania nadmiaru
wody.
Cebulę posiekać na drobno. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę i zeszklić. Następnie dodać
grzyby,
liście laurowe,
kapustę i wszystko lekko podsmażyć. Na koniec wyjąć
liście laurowe, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem, przestudzić.Ciasto:Ciasto zagniatać z
mąki i ciepłej
wody, aż do momentu, gdy będzie ono miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką na około 10 minut. Następnie rozwałkować na cienki placek, po czym wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Na każdy krążek nakładać po jednej łyżeczce farszu, a następnie zlepiać brzegi krążków ze sobą.W garnku zagotować osoloną
wodę, wrzucać partiami pierogi, gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na jej powierzchnię.Pierogi podawać podsmażone na
oliwie bądź
oleju roślinnym.