Wykonanie
25 Listopada 2013 Gotowanie ze stylemBardzo oryginalny przepis na pasztet ze
świeżego łososia i
szpinaku z sosem z
czarnej porzeczki i
pomarańczy. Szczerze mówiąc na początku nie byłam przekonana do tego przepisu, lecz kiedy już skosztowałam gotowego wyrobu bardzo szybko zmieniłam zdanie. Delikatny i aromatyczny a dodatkowo bardzo ładnie wygląda na
stole. Wspaniałym uzupełnieniem pasztetu jest słodko kwaskowy sos z
czarnej porzeczki i
pomarańczy. Całość tworzy smaczny i zdrowy posiłek, który może służyć zarówno jako przekąska lub śniadanie.Pasztet z
łososia i
szpinaku z sosem z
czarnej porzeczki i soku z
pomarańczy
Składniki :250 g
świeżego łososia250 g
mrożonego szpinaku w sosie
śmietanowym2
jajka1/2 szklanki
śmietany 30%szczypta mielonej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuSos
porzeczkowy:1/2 szklanki
dżemu z czarnej porzeczkisok z 1
pomarańczymały wycięty pasek skórki z
pomarańczy1 łyżeczka
octu jabłkowegoSposób przygotowania:
Szpinak wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksową o wymiarach 21 x 14 cm nasmarować
masłem.Do naczynia przełożyć świeżego, oddzielonego od skóry
łososia, rozmrożony
szpinak,
jajko oraz
przyprawy. Zmiksować na gładka masę. Następnie dodać
śmietanę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i owinąć szczelnie z każdej strony folia aluminiową.Formę umieścić w brytfance wypełnionej do połowy
wodą. Całość wstawić do piekarnika, piec minimum 1 godzinę, aż pasztet się zestali. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wstawić na całą noc do lodówki.Sos
porzeczkowy:Do rondla przełożyć
dżem z czarnej porzeczki,
skórkę pomarańczową, wyciśnięty sok z
pomarańczy oraz
ocet. Rondel ustawić na małym ogniu, po czym gotować całość przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Na koniec wyjąć skórkę z
pomarańczy.Pasztet wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry i polać sosem z
czarnej porzeczki.
