ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana po meksykańsku

Kasza gryczana po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

20 Maja 2015 Gotowanie ze stylem
Bardzo szybki i smaczny przepis na kaszę gryczaną z mieszanką warzywną meksykańską z dodatkiem filetu z indyka. Na patelni podsmażamy cebulę, mieszamy ją z mrożonymi warzywami meksykańskimi oraz z ugotowaną kaszą gryczaną. Filet z indyka marynujemy i wkładamy na pewien czas do lodówki. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, miękkie i aromatyczne.
Składniki na 2 porcje:
Kurczak:
300 g filetu z indyka
słodka papryka w proszku
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonego imbiru
2 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
Kasza z mieszanką warzywną:
150 g kaszy gryczanej suchej
450 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej
cebula średniej wielkości
1 łyżeczka oleju rzepakowego
kilka kropel sosu sojowego
szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
Kurczak:
Filet z indyka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć startym ząbkiem czosnku. Polać sosem sojowym i poprószyć suszonym imbirem. Wstawić do lodówki na 20 – 30 minut.
Mięso smażyć na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego po 5 minut na każdą ze stron.
Kasza z mieszanką warzywną :
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na patelni. Dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Warzywa wymieszać na patelni z kaszą gryczaną. Dodać sos sojowy oraz szczyptę imbiru, wymieszać. W miarę potrzeby można doprawić kaszę solą oraz pieprzem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_kasza-gryczana-po-meksykansku.html