ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

02 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylem
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to wieloletni przepis z zeszytu mojej mamy. Proces produkcji ciasta jest dwufazowy, polega na sporządzeniu rozczynu, a następnie dwuetapowej fermentacji: rozczynu (I) i ciasta z rozczynem (II). Po procesie fermentacji rozczyn łączy się z pozostałymi składnikami, wprowadzając tłuszcz w końcowej fazie wyrabiania ciasta. Sposób ten daje w rezultacie ciasto o bogatym smaku i aromacie.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki :
Rozczyn:
1 szklanka mleka
100 g drożdży świeżych (1 opakowanie)
1 łyżka stołowa cukru
3 pełne łyżki mąki pszennej
Dodatkowo do ciasta:
¾ kg mąki pszennej niskiego typu 450 – 480 np. szymanowskiej
4 jajka
125 g masła roślinnego
1 pełna łyżka śmietany 18%
śliwki z kompotu - około 350 g lub 400 g świeżych wymieszanych z cukrem
1 opakowanie cukru wanilinowego
¾ szklanki cukru
forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm
Kruszonka:
1 łyżka stołowa margaryny kostkowej np. Palmy
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Rozczyn:
Do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz mąkę, wymieszać a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Margarynę wymieszać w misce wraz z cukrem oraz mąką, aż do całkowitego połączenia się składników. Kruszonkę najlepiej jest wykonywać ręcznie.
Przygotowanie ciasta:
Białko jednego jajka oddzielić od żółtka.
Masło rozpuścić w garnku.
Mąkę podgrzaną i przesianą, wsypać do ogrzanej miski, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać 3 całe jaja oraz 1 żółtko, rozpuszczone masło, cukier, cukier wanilinowy oraz 1 łyżkę śmietany. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odstawało od ręki. W razie potrzeby dodać w trakcie wyrabiania nieco więcej mąki.
Ciasto przełożyć na formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką pszenną, następnie posmarować jego wierzch białkiem jajka za pomocą pędzelka.
Na całej powierzchni ciasta nakładać odsączone śliwki, posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec około 40 minut bez termoobiegu. Gdy wierzch ciasta zbyt się zarumieni, można przykryć je folią aluminiową, aby nie przypaliła się kruszonka.
Moje rady:
Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zrumienione, łatwo odstaje od brzegów formy, a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu z niego czysty i bez przylepionych grudek.
Ciasta tuż po upieczeniu nie należy wyjmować z piekarnika, najlepiej jest wyłączyć piekarnik, odczekać około
10 minut a następnie delikatnie uchylić jego drzwiczki i pozostawić w nim ciasto aż do całkowitego przestygnięcia.
Ciasto pieczone w zbyt nagrzanym piekarniku może opaść w trakcie pieczenia, temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 180 °C .
Wszystkie składniki do ciasta powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów, aby ciasto lepiej i szybciej wyrastało.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od dna naczynia i od ręki oraz zawiera pęcherzyki powietrza.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html