ßßß Cookit - przepis na Pikantne skrzydełka z kurczaka

Pikantne skrzydełka z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Cześć,
niektórzy twierdzą że na skrzydełkach z kurczaka prawie w ogóle nie ma mięsa, a żeby się do niego dostać trzeba się nieźle ubrudzić, ja jestem innego zdania i postaram się udowodnić i zarazem zachęcić Was do wykonania tego prostego przepisu.
Przygotowanie skrzydełek zaczniemy od umycia ich i przecięcia na 3 części (Końcówki lotek nie będą nam potrzebne), czyli z jednego skrzydełka powstaną nam dwa fajne kawałki mięsa. Do ich przecięcia użyłem nożyc kuchennych widocznych na zdjęciu poniżej.
Marynata na 4 duże skrzydełka
Składniki do marynaty:
1/3 łyżeczki ostrej papryki chili
2 łyżeczki sosu czarnego chili Tao Tao
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki oleju
szczyptę soli, wegety i pieprzu.
Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 20 min.
Blachę wyłożyć papierem. Skrzydełka piec przez 45 min w temperaturze 170 °C.
Skrzydełka można podać na wiele sposobów np. jako przekąska do piwa bądź podać je na obiad z ryżem i warzywami.
Najważniejsze że skrzydełka są tanie i pyszne a to studenci lubią najbardziej :)
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2013/12/pikantne-skrzydeka-z-kurczaka.html