ßßß Cookit - przepis na Dżem z jabłek i jarzębiny

Dżem z jabłek i jarzębiny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
75 dag winnych jabłek
obranych i bez gniazd nasiennych
1 . 25 kg jarzębiny
2 kg miałkiego cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
0.5 szklanki rumu lub dżinu
Dżem z jabłek i jarzębiny - sposób przygotowania: Umytą i osączoną jarzębinę wrzucić na pięć minut na wrzątek, odcedzić i włożyć do miski. Zgnieść widelcem, zasypać połową cukru, odstawić. Jabłka pokroić na cząstki i kiedy jarzębina puści sok, dodać wraz z pozostałym cukrem. Masę zagotować, dodać kwasek, pogotować chwilkę, odstawić. Do ostudzonej masy dodać alkohol, wymieszać, przełożyć do umytych słoików, przykryć krążkiem pergaminu nasączonym tym samym alkoholem albo spirytusem i zamknąć.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5409360/dzem z jablek i jarzebiny/p