Wykonanie
1 . 80 kg węgierek40 dkg
jabłek1.20 kg
cukruDżem węgierkowo-
jabłkowy - sposób przygotowania: Pokrojone w małe ćwiartki
jabłka rozgotować w małej ilości
wody, gorące przetrzeć przez sitko. Połówki
śliwek zasypać
cukrem kilka godzin wcześniej, a gdy puszczą sok, ogrzewać, aż się zagotuje. Włożyć przecier
jabłkowy, razem dogotować do właściwej gęstości. Podczas gotowania szumować i mieszać. Przed przystąpieniem do przygotowywania
dżemów należy pamiętać, że gotuje się je w płaskich szerokich garnkach, z których szybko odparowuje
woda.Tworzącą się podczas gotowania
dżemu pianę należy zbierać nierdzewną łyżką. Słoiki muszą być starannie umyte i wyprażone w piekarniku.
Dżemy o zmniejszonej zawartości
cukru trzeba pasteryzować. Można też korzystać z zalet świeżych
śliwek przygotowując z nich ciasto.