ßßß Cookit - przepis na Yakitori z kurczaka

Yakitori z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia japońska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (18 głosów)
1 udko z kurczaka ze skórą
1 mały por
tłuszcz do smażenia
Sos:
150 ml sosu sojowego
6 łyżek cukru
25 ml wytrawnego białego wina lub sake
Yakitori z kurczaka - sposób przygotowania: Podziel udko na 12 równych kawałków, pora pokrój na ukośne plasterki. Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka (po trzy kawałki) i pora (po dwa plasterki). Szaszłyki usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem.
Sezonowe dania na lato
yakitori (smażony kurczak) albo tacoyaki (ośmiornica smażona w cieście). Okonomomiyaki znaczy "smaż, co lubisz", a w praktyce przepis można modyfikować według preferencji tak, jak pizzę. Okonomiyaki 1 szklanka mąki 5 g proszku do pieczenia 1,5 szklanki bulionu dashi (możesz zastąpić
Japonia: nie tylko sushi
uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym. Zobacz też przepis na tempurę z dyni i tempurę z krewetek Yakitori to japońskie szaszłyki z kurczaka. Przed grillowaniem, mięso marynuje się w mieszance sosu sojowego i sake oraz przypraw. Zobacz przepis na yakitori z kurczaka
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/39577942/yakitori z kurczaka/p