Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia japońskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (18 głosów)1
udko z kurczaka ze skórą1 mały
portłuszcz do smażeniaSos:150 ml
sosu sojowego6 łyżek
cukru25 ml
wytrawnego białego wina lub sakeYakitori z
kurczaka - sposób przygotowania: Podziel udko na 12 równych kawałków,
pora pokrój na ukośne plasterki. Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Na każdą szpadkę nabijaj na przemian
kurczaka (po trzy kawałki) i
pora (po dwa plasterki). Szaszłyki usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem.Sezonowe dania na lato
yakitori (smażony
kurczak) albo tacoyaki (
ośmiornica smażona w cieście). Okonomomiyaki znaczy "smaż, co lubisz", a w praktyce przepis można modyfikować według preferencji tak, jak pizzę. Okonomiyaki 1 szklanka
mąki 5 g
proszku do pieczenia 1,5 szklanki
bulionu dashi (możesz zastąpićJaponia: nie tylko sushi
uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym. Zobacz też przepis na tempurę z dyni i tempurę z
krewetek Yakitori to japońskie szaszłyki z
kurczaka. Przed grillowaniem,
mięso marynuje się w mieszance
sosu sojowego i sake oraz przypraw. Zobacz przepis na yakitori z
kurczaka