Wykonanie
Lubicie sajgonki? Ja uwielbiam. A ponieważ mam w domu mnóstwo
papieru ryżowego, postanowiłam z nim trochę pokombinować. Powstał niezły
miks kuchni świata, ale całość była naprawdę smaczna. Zrobiłam sobie taką kolację i rano pomyślałam, że zrobię sobie też takie śniadanie- co prawda był mały problem z transportem ale dało się przeżyć. Musicie pamiętać o kilku rzeczach w przypadku tego przepisu. Nie wrzucajcie dużej ilości nadzienia i pamiętajcie, żeby zwinąć je ciasno- inaczej będzie się sypać. I nie rezygnujcie jeśli coś się rozwali lub papier się przerwie.. trening czyni mistrza:)
Składniki:3/4 szklanki ugotowanego i wystudzonego bulguru1
porpół
ogórka zielonego pokrojonego w plastry3-4
rzodkiewki pokrojone w plastry
sos sojowypapier ryżowy na sos:2 łyżki
sosu sojowegołyżka
octu ryżowegopół łyżeczki
cukruWykonanie:
Papiery ryżowy przygotuj wg. opisu na opakowaniu. Przygotuj każdy płat osobno. Do ugotowanego bulguru dodaj
sos sojowy i wymieszaj całość.
Papier ryżowy mocz przez chwilę w wodzie aż stanie się miękki, ale nie trzymaj go w wodzie zbyt długo bo będzie się rwał. Na środku ułóż trochę bulguru, dodaj
ogórka i kawałki
rzodkiewki. Nie przesadzaj z nadzieniem:)
Zwiń ciasno tworząc rulon. Wystające boki papieru
zwiń do środka. Wszystkie składniki sos wymieszaj i przelej do miseczki. Rulony maczaj w sosie.Smacznego!