Wykonanie
Co
pija się wśród sudańskich piasków? Oczywiście, że karkade, czyli napar z kwiatów hibiskusa, zwanych też często sudańską malwą. Hibiskus znany jest głównie ze swoich właściwości wzmacniających naturalną odporność i obniżających gorączkę. Dobrze wpływa na ciśnienie
krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem go jako środka w walce z cukrzycą. Hibiskus to jeden z najlepszych utleniaczy - łagodzi i zmiękcza skórę, a do tego ją ujędrnia. Przy tym całkiem nieźle smakuje - ma charakterystyczny lekko kwaśny smak i głęboki, burgundowy kolor. Możecie kupić go po przystępnej cenie w sklepach z żywnością orientalną lub na allegro. Ja miałam to szczęście, że dostałam swój prosto z Sudanu. I na pewno jeszcze do niego
wrócę!*******************************************************************************What is the
most common
drink among Sudanese sands ? Of course - Karkade, the infusion of hibiscus flowers, also known as Sudanese mallow . Hibiscus is known primarily for its reinforcing properties of natural immunity and reducing fever. It has a positive effect on blood pressure and strengthens blood vessels. Currently, scientists are running a research on using it as a medicine for diabetes. Hibiscus is one of the best oxidants - it soothes and softens the skin . Moreover,it tastes pretty good - has a distinctive slightly sour flavor and deep burgundy color. I was lucky because I got my hibiscus mix straight from Sudan. I will definitely use it for
more than just once !Co potrzebujesz na 1 filiżankę?200 ml
wody, zagotowanejparę suszonych kwiatów hibiskusa (sam zdecyduj jak mocny napar lubisz, ja używam zazwyczaj ok. 5)2
goździkiplasterek
imbirucukier lub
miód do smakuCo teraz?1. Zalej wrzątkiem hibiskusa,
goździki i
imbir.2. Odczekaj parę minut, aż się zaparzy, posłódź do smaku i delektuj się.********************************************************************************English:Karkade - Sudanese hibiscus teaWhat do you need for 1 cup ?200 ml of water,boileda few dried hibiscus flowers(decide how strong brew you like,I usually use about 5)2 clovesslice of gingersugar or honey to tasteNow what?1.
Pour boiling water over hibiscus,cloves and ginger.2. Wait a few minutes for it to brew,sweeten to taste and enjoy your
drink .