Wykonanie
Tort karlsbadzki - składniki:Krokant:3 dag
cukru6 dag obranych i posiekanych
orzechów laskowych lub
migdałówKrem:15 dag miękkiego
masła14 dag
cukru pudru14 dag startej
gorzkiej czekoladyOraz:5
wafli karlsbadzkich (dużych okrągłych opłatków) lub okrągłych
andrutówpolewa czekoladowa lub
czekoladaTort karlsbadzki - sposób przygotowania: Zrób krokant: na patelnię wsyp
cukier i skarmelizuj. Dodaj
orzechy, podgrzewaj, mieszając. Gdy krokant się przyrumieni, rozsmaruj go na blasze natłuszczonej
olejem i odstaw do zastygnięcia. Następnie grubo pokrusz widelcem.Zrób krem: utrzyj mikserem
masło z
cukrem. Dodaj najpierw startą
czekoladę, a następnie krokant. Kremem przełóż opłatki karlsbadzkie. Ostatniego opłatka nie pokrywaj masą. Gotowy tort zawiń w folię aluminiową, na wierzchu połóż deseczkę i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pokryj
polewą czekoladową. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.Łatwy przepis na tort bez pieczenia