ßßß Cookit - przepis na Tort karlsbadzki

Tort karlsbadzki

Wykonanie

Tort karlsbadzki - składniki:
Krokant:
3 dag cukru
6 dag obranych i posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
Krem:
15 dag miękkiego masła
14 dag cukru pudru
14 dag startej gorzkiej czekolady
Oraz:
5 wafli karlsbadzkich (dużych okrągłych opłatków) lub okrągłych andrutów
polewa czekoladowa lub czekolada
Tort karlsbadzki - sposób przygotowania: Zrób krokant: na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj. Dodaj orzechy, podgrzewaj, mieszając. Gdy krokant się przyrumieni, rozsmaruj go na blasze natłuszczonej olejem i odstaw do zastygnięcia. Następnie grubo pokrusz widelcem.
Zrób krem: utrzyj mikserem masło z cukrem. Dodaj najpierw startą czekoladę, a następnie krokant. Kremem przełóż opłatki karlsbadzkie. Ostatniego opłatka nie pokrywaj masą. Gotowy tort zawiń w folię aluminiową, na wierzchu połóż deseczkę i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pokryj polewą czekoladową. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.
Łatwy przepis na tort bez pieczenia
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/30763590/tort karlsbadzki/p