Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zielenina_blog

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Na
jabłka : 4 średnie
jabłkakilka łyżek granoli lub dobrego
muesli2 łyżki ulubionej
konfiturysok z cytrynyNa sufleciki: 250
kremowego twarożku50 g
brązowego cukru2
jajka z chowu wolnowybiegowego50 g miękkiego
masła2 łyżki grysiku orkiszowego (może być pszennyale jest mniej zdrowy)50 g
mąki (użyłam jasnej orkiszowej)tłuszcz i
cukier do foremek
Serowe sufleciki i
jabłka nadziewane granolą - sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, dobrze wycieramy. Odcinamy kapelusiki. Wydrążamy środek, łącznie z gniazdem nasiennym, tak aby pozostawić ścianki ok. 0.5 grubości - świetnie nadaje się do tego metalowa łyżka do
lodów.
Jabłka smarujemy (polecam pędzelek)
sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Granolę/muesli mieszamy z
konfiturą. Nadziewamy
jabłka, przykrywamy kapelusikami. Wstawiamy je do keksówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tłuszczem. Oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.
Twarożek mieszamy z
żółtkami,
masłem i grysikiem (zrobiłam to mikserem). Delikatnie dodajemy
mąkę i ubite
białka - najlepiej mieszać trzepaczką balonową w jedną stronę, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przekładamy ostrożnie do 3/4 wysokości foremek. Ramekiny i keksówkę z
jabłkami stawiamy na płaską blachę ("firmową" z piekarnika). Pieczemy ok. 20-25 minut, podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Polecam! :)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu