ßßß Cookit - przepis na Serowe sufleciki i jabłka nadziewane granolą

Serowe sufleciki i jabłka nadziewane granolą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zielenina_blog
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Na jabłka : 4 średnie jabłka
kilka łyżek granoli lub dobrego muesli
2 łyżki ulubionej konfitury
sok z cytryny
Na sufleciki: 250 kremowego twarożku
50 g brązowego cukru
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
50 g miękkiego masła
2 łyżki grysiku orkiszowego (może być pszenny
ale jest mniej zdrowy)
50 g mąki (użyłam jasnej orkiszowej)
tłuszcz i cukier do foremek
Serowe sufleciki i jabłka nadziewane granolą - sposób przygotowania: Jabłka myjemy, dobrze wycieramy. Odcinamy kapelusiki. Wydrążamy środek, łącznie z gniazdem nasiennym, tak aby pozostawić ścianki ok. 0.5 grubości - świetnie nadaje się do tego metalowa łyżka do lodów. Jabłka smarujemy (polecam pędzelek) sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Granolę/muesli mieszamy z konfiturą. Nadziewamy jabłka, przykrywamy kapelusikami. Wstawiamy je do keksówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tłuszczem. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Twarożek mieszamy z żółtkami, masłem i grysikiem (zrobiłam to mikserem). Delikatnie dodajemy mąkę i ubite białka - najlepiej mieszać trzepaczką balonową w jedną stronę, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przekładamy ostrożnie do 3/4 wysokości foremek. Ramekiny i keksówkę z jabłkami stawiamy na płaską blachę ("firmową" z piekarnika). Pieczemy ok. 20-25 minut, podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Polecam! :)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22617826/serowe sufleciki i jablka nadziewane granola/p