Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ZokaziPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1. 0.5kg
mąki z pełnego przemiału żytniej2. 0.5kg
mąki orkiszowej3. Jeden duży
jogurt naturalny4. 3
jajka5.
zioła prowansalskie6.
sól7.
czosnek 5 ząbków8.
drożdże na wagę9. nasiona: dyni i
słonecznikaPrzygotować rozczyn wg tradycyjnego sposobu, dodając dużo
ziół prowansalskich oraz wyciśnięty
czosnek wraz z
jogurtem naturalnym. Całość wymieszać. Poczekać do wyrośnięcia, następnie przy wkładaniu ciasta do formy, obsypać brzegi i dno nasionami, jak również górę ciasta. Piec w temperaturze 180, około 40 minut.
Pieczywo rewelacyjnie nadaje się na okazje rodzinne, gdyż nie wymaga specjalnych składników. Te wymienione przeze mnie każdy w domu ma, więc chrupiąca delicja tym bardziej będzie chętniej pieczona. Smacznego!Jak przyrządzić sos
ogórkowo-
czosnkowyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu