ßßß Cookit - przepis na Sorbet z buraków, czyli chłodny oddech listopada

Sorbet z buraków, czyli chłodny oddech listopada

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Próchniewicz
Fot. Marcin Kiełbiewski
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Sorbet z buraków, czyli chłodny oddech listopada - składniki:
10 buraków
1 szklanka soku jabłkowego z kartonu
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 czubate łyżki cukru pudru
sól i pieprz do smaku
Sorbet z buraków, czyli chłodny oddech listopada - sposób przygotowania: Buraki pieczemy (180 st. C), aż będą miękkie (ok. 1/2 godz). Następnie miksujemy wraz z sokiem jabłkowym. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Przekładamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika, mieszając co jakiś czas, aby masa nie zamarzła. Wyjmujemy pół godziny przed podaniem. Nakładamy do pucharków łyżką do lodów.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602218/sorbet z burakow czyli chlodny oddech listopada/p